Major
Economie en organisatie
In deze major maak je kennis met economische en financiële thema’s. Je leert de wereld van het ondernemen kennen en je ontdekt situaties, waarin economie een belangrijke rol speelt. Als consument maak je keuzes. Je wil bijdragen tot meer welvaart en welzijn in de wereld. Je leert je een kritische mening vormen over de economische impact van technologie en digitalisering en hun maatschappelijke en ethisch aspecten. Een product legt een hele weg af voor je het kan kopen in de winkel. Hoe komt de prijs van een product via vraag en aanbod tot stand? Hoe zit het met de Belgische invoer en uitvoer van producten? Met welke landen drijven wij vooral handel? Dit zijn enkele vragen waar we een antwoord op zoeken.
Je maakt kennis met bedrijven en hun verschillende sectoren. Ze moeten hun producten niet alleen aan de man brengen, maar ook inspelen op technologische ontwikkelingen en nieuwe eisen in ecologie en duurzaamheid. En de overheid speelt ook een rol in de economie. Je leert ook gebruik maken van ICT: je zoekt informatie online op, je maakt berekeningen en je geeft de data grafisch weer. Je ontwerpt en test programma’s voor eenvoudige economische toepassingen.
Je gaat niet enkel in theorie leren over economie en verantwoord ondernemen. We willen ook jouw ondernemingszin ontwikkelen. Je wordt zelf ondernemer in een project. Dat kan verschillende vormen aannemen.
STEM-wetenschappen
STEM is de afkorting van ‘Science, Technology, Engineering and Mathematics’. In het Nederlands kunnen we dit vertalen als ‘natuurwetenschappen, technologie, ingenieurstechnieken en wiskunde’.
Leren onderzoeken vanuit je nieuwsgierigheid naar wetenschappelijke en technische thema’s doe je hier. Daar hoort vanzelfsprekend ook bij dat je oplossingen voor problemen moet ontwikkelen, met veel gebruik van ICT.
In STEM-wetenschappen vertrekken we vanuit een behoefte/vraag/probleem. Je leert eerst een goede analyse maken van het probleem en je ideeën verwoorden. Pas dan kan je een model of prototype gaan ontwerpen.
Je verkent vier domeinen waarin STEM in de samenleving een belangrijke rol speelt:
- Communicatie- en informatietechnologie: bv. informatiesystemen, telecommunicatie …
- Mechatronica: bv. mechanica, besturingssystemen …
- Levenswetenschappen: bv. biotechnologie, voeding …
- Constructies: bv. architectuur, vormgeving …
Maatschappij en welzijn
Dit is jouw keuze als je vooral geïnteresseerd bent in de sociale aspecten van de mens en de manier waarop menselijke relaties werken. Je stelt je de vraag “Waarom doen mensen wat ze doen?”. Je observeert en analyseert dus het gedrag van mensen in verschillende situaties. Je hebt oog voor wat er in de wereld of in andere culturen gebeurt.
Daarnaast focussen we dan weer op het belang van een gezonde en persoonlijke levensstijl. Welke adviezen geven wetenschappers over voeding, beweging en welbevinden? Hoe bouw je een persoonlijke lifestyle uit?
Je leert dus hoe verschillende wetenschappelijke disciplines zoals sociologie, biologie en psychologie naar de mens en de samenleving kijken. Je gaat niet enkel in theorie leren over de maatschappij. We willen ook jouw sociaal engagement ontwikkelen. Samen met je klas werk je een klein sociaal project uit. Zo word je zelf ook sociaal vaardiger en leer je met anderen communiceren.
Klassieke talen: Latijn
Je bouwt verder op je opgedane kennis uit het eerste jaar.Het onderzoek van de Romeinse taal, teksten en cultuur staat centraal tijdens deze uren. Doorheen leesteksten en cultuurlessen word je ondergedompeld in de wereld van de Romeinen. Je leert over de Romeinse samenleving en je legt linken met onze huidige culturen. Je leest, interpreteert en reflecteert over Latijnse teksten waarbij je taalgevoel en je taalkennis worden aangescherpt.
Minor
Bovenop je major kan je nog twee lesuren kiezen. Dat noemen we je ‘minor’. Deze minor kan een lightversie zijn van een major. De nadruk ligt dan op verder verkennen van een studiedomein.
Economie
Deze minor kan je beschouwen als een verkennende ‘mini-basisoptie’ of een lightversie van de major. De inhoud en aanpak zullen dan ook gelijkaardig zijn.
Maatschappij en welzijn
Deze minor kan je beschouwen als een verkennende ‘mini-basisoptie’ of een lightversie van de major. De inhoud en aanpak zullen dan ook gelijkaardig zijn.
Wetenschappen
Deze minor kan je beschouwen als een verkennende ‘mini-basisoptie’ of een lightversie van de major. De inhoud en aanpak zullen dan ook gelijkaardig zijn.
Moderne talen
De minor Moderne talen bouwt verder op de algemene vakken Engels, Frans en Nederlands. We zoemen verder in op het genieten van taal en literatuur. Je laat je fantasie en verbeelding spreken om creatief aan de slag te gaan. Daarnaast beschouwen we taal als toegangspoort tot andere culturen en landen. Je leert in contact met Engels- of Franstaligen (dit kan via: mail, chat, een uitstap, een uitwisseling ...) je nog beter mondeling en schriftelijk uit te drukken. Je verruimt niet alleen je kijk op de wereld, maar ook je visie op taal. Hoe werkt een taal? Hoe draagt ze bij tot de cultuur of de groep waartoe je behoort? Hoe bepaalt ze voor een stuk mee wie je bent? Of wat leert onderzoek over gelijkenissen en verschillen tussen talen jou?
Grieks
Naast de studie van het Latijn leer je in deze richting ook een andere taal uit de oudheid, het Grieks. Via de taal gaat er een hele wereld voor je open en maak je kennis met de cultuur van de Grieken. De Griekse beschaving heeft enorm veel invloed gehad op onze cultuur en manier van denken. Het lijkt wel geheimschrift, dat Grieks, maar al na een paar lessen ben je gewend aan dit alfabet en lees je al je eerste Griekse zinnetjes. Omdat je al een jaar Latijn achter de rug hebt, kan je snel vorderingen maken in deze klassieke taal.
Flex
In de minor Flex krijg je enerzijds de kans om je kennis voor Nederlands, Frans en wiskunde te remediëren indien nodig. Anderzijds word je uitgedaagd om je talenten voor deze vakken verder aan te scherpen, te verdiepen en te verbreden. Dit doe je zelfstandig en op je eigen tempo, onder begeleiding van vakleerkrachten die je helpen om jouw persoonlijke traject af te leggen.